Γράμμα Ωμέγα (Ω, ω)
Ώχρωση (etiolation): στη φωτογραφία 1 αυτοί οι λεπτόκορμοι βλαστοί που δείχνουν τα βέλη, είναι από το φυτό Tradescantia spathacea. Αναπτύχθηκαν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και έτσι τα μεσογονάτια διαστήματα είναι τόσο μεγάλα. Στη φωτογραφία 2 είναι έπειτα από τρεις εβδομάδες, με έκθεση σε πιο δυνατό φως. Τέλος, στο λήμμα εκχλοίωση, φαίνεται το φυτό ανεπτυγμένο σε συνθήκες κανονικού φωτός. |
Βοτανική Ορολογία/Λεξικό/Γλωσσάρι/Φυσιολογία για ορχιδέες, παχύφυτα και εν γένει για καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου
Πλοήγηση :: Όροι στα Ελληνικά: Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Πλοήγηση :: Ξενόγλωσσοι Όροι: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Για να βρείτε γρήγορα τον όρο αναζήτησης σε αυτήν τη σελίδα, πατήστε Ctrl + F ή ⌘-F (Mac) και χρησιμοποιήστε το πεδίο εύρεσης.
ενημέρωση: 8 Φεβρουαρίου 2019
ώχρωση ή εκχλοίωση [etiolation]: όταν τα αρτίβλαστα (φιντάνια, φυτάρια) παραμείνουν συνέχεια για μερικές ημέρες στο σκοτάδι γίνονται ωχρωτικά. Οι βλαστοί είναι ψηλοί και λεπτοί, τα φύλλα (ή οι κοτυληδόνες) δεν ανοίγουν κανονικά, το υποκοτυλιακό (ή επικοτυλιακό) άγκιστρο παραμένει κλειστό και οι ιστοί είναι λευκοί ή κιτρινωποί αφού δεν συντίθεται χλωροφύλλη. Όταν όλα τα θρεπτικά αποθέματα του σπέρματος καταναλωθούν τα ωχρωτικά φυτά (που ζουν ετερότροφα) πεθαίνουν[1]. Βλέπε και εκχλοίωση.
__________
Παραπομπές
1. Εργαστηριακές ασκήσεις φυσιολογίας φυτών
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου