⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

Καρύδα vs Τύρφη: ποιο υπόστρωμα είναι καλύτερο (σελ. 3/4)

Οικολογική χρήση: ποιο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους


Ίνες Καρύδας και περιβάλλον
Όσο θα καταναλώνουμε καρύδες, θα πίνουμε γάλα καρύδας και θα χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας στη μαγειρική, οι ίνες καρύδας και τα παράγωγα αυτών θα συνεχίσουν να προσφέρονται ως επιλογή στην κηπουρική, καθώς αποτελούν ένα υποπροϊόν.

Εργάτες ετοιμάζονται για αποστολή φλοιού Καρύδας - Βιετνάμ
Εργάτες ετοιμάζονται για αποστολή φλοιού Καρύδας - Βιετνάμ

Και ως εκ τούτου, οι καρύδες είναι ένα βιώσιμο προϊόν, από την άποψη ότι υπάρχουν πάντοτε αποθέματα. Είναι όμως φιλικό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους; Αρχικά έτσι δείχνει, αλλά όταν όμως κάποιος μελετήσει τις ομοιότητες και διαφορές τους με την τύρφη και όλους τους υπόλοιπους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, μάλλον θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ίνες καρύδας (coconut coir) δεν είναι τελικά ένα ιδανικό υποκατάστατο της τύρφης, όπως φροντίζουν να προωθούν και να διαφημίζουν. Και εκτός των άλλων, είναι και το θέμα της φιλικότητας προς το περιβάλλον, που θα πρέπει να εξετάσουμε. Διότι όλες αυτές οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τις καρύδες χρειάζονται κατάλληλη επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθούν ως υπόστρωμα για φυτά. Και αυτή η επεξεργασία διαρκεί έξι μήνες και περιλαμβάνει πολλές χημικές ουσίες. Τα φοινικόδεντρα φύονται σε παραλίες κοντά στη θάλασσα και αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνουν πολύ θαλασσινό αλάτι, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί, μαζί με οτιδήποτε άλλο αναπτύσσεται πάνω στους κοκοφοίνικες σε αυτά τα ζεστά και υγρά παραθαλάσσια κλίματα, πριν τη χρήση του ως υπόστρωμα για φυτά.

Βιετναμέζοι εργάτες εργοστασίου φορτώνουν συρμάτινα καλάθια με φλοιούς καρύδας - Δέλτα του Μεκόνγκ, Βιετνάμ
Βιετναμέζοι εργάτες εργοστασίου φορτώνουν συρμάτινα καλάθια με φλοιούς καρύδας - Δέλτα του Μεκόνγκ, Βιετνάμ
 Photo credits: Luc Forsyth.


Και κάπου εδώ είναι που βγαίνουν και άλλες δυσάρεστες πληροφορίες προς τα έξω. Διότι η διαδικασία απαιτεί τη χρήση πολλών λίτρων νερού για να αφαιρεθούν όλα αυτά τα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία. Και σε ορισμένες περιοχές όπως η Ινδία, το νερό είναι ήδη ελλιπές. Συγκεκριμένα, χρειάζονται 300 με 600 λίτρα νερού για να πλυθεί ένα κυβικό μέτρο του φλοιού και των παράγωγων της καρύδας. Και όλο αυτό το νερό που αποβάλλεται ως απόβλητα από τη διαδικασία επεξεργασίας επιστρέφει στο νερό που χρησιμοποιούν αυτές οι κοινότητες. Το αποτέλεσμα είναι το μολυσμένο νερό που επηρεάζει άμεσα το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ένα μέρος της διαδικασίας επεξεργασίας είναι το εξής: οι ίνες και τα παράγωγα του φλοιού καρύδας αποθηκεύονται προσωρινά, στη συνέχεια πλένονται σχολαστικά και προστίθεται νιτρικό ασβέστιο για να εκτοπίσει το νάτριο και να ισορροπήσει το pH. Αυτή η διαδικασία απαιτεί εισροές χημικών ουσιών και παράγει απόβλητα. Και σε ποιες περιοχές του κόσμου γίνεται αυτή η επεξεργασία; Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε κάποιες από τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και ΝΑ Ασίας. Η δύο κυριότερες χώρες που ασχολούνται με την επεξεργασία ινών και παραγώγων καρύδας είναι η Σρι Λάνκα και η Ινδία. Ακολουθούν με μικρότερους αριθμούς και άλλες γειτονικές χώρες όπως το Βιετνάμ. Ενώ, ξεκινάνε επίσης παρόμοιες εργασίες στην Κ. Αμερική και ειδικότερα στο Μεξικό.

Βιετναμέζοι εργάτες διαχωρίζουν τις ίνες καρύδας - Δέλτα του Μεκόνγκ, Βιετνάμ
Βιετναμέζοι εργάτες διαχωρίζουν τις ίνες καρύδας - Δέλτα του Μεκόνγκ, Βιετνάμ
Photo credits: Luc Forsyth.

Είδαμε ένα μέρος των επιπτώσεων από την επεξεργασία του φλοιού καρύδας και των παραγώγων αυτής στο περιβάλλον αλλά και στους ανθρώπους. Στην επόμενη και τελευταία σελίδα θα δούμε περισσότερα για τις επιπτώσεις που έχει όλο αυτό στις κοινότητες των ανθρώπων.

← Σελίδα 2                               Σελίδα 4 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου