⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

Καρύδα vs Τύρφη: ποιο υπόστρωμα είναι καλύτερο (σελ. 2/4)


Καρύδα vs Τύρφη: υπέρ και κατά
 
Ιδιότητες και Εφαρμογή Καρύδα Τύρφη
Φυσικό προϊόν
pH
(7 είναι το ουδέτερο)
5,2 έως 6,8
(υψηλό pH)
3,3 έως 4
(χαμηλό pH, όξινο)
Διαθρεπτική αξία μηδενική χαμηλή
Ανισορροπία σε χημικά στοιχεία υψηλή (κάλιο) κανονική
Κατακράτηση νερού κατακρατεί 8 έως 9 φορές το βάρος του σε νερό κατακρατεί έως 20 φορές το βάρος του σε νερό
Κόστος (κατά ΜΟ) €0,375/λίτρο €0,205/λίτρο
Βιωσιμότητα υψηλή χαμηλή
Φιλικότητα προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους  
Επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή μηδενική μέτρια έως υψηλή
Επιπτώσεις στους πόρους των οικοσυστημάτων υψηλή μέτρια
Εκμετάλλευση των εργαζομένων και προβλήματα υγείας αυτών υψηλή μηδενική


Οικολογική χρήση: ποιο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους


Τύρφη και περιβάλλον
Η τύρφη συλλέγεται από βαλτοτόπια σε όλο τον κόσμο και σίγουρα υπάρχουν περιοχές στις οποίες συλλέγεται τύρφη από ελλιπή αποθέματα και συνεπώς σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει διατάραξη του οικοσυστήματος. Επειδή όπως προαναφέρθηκε, η διαδικασία με την οποία δημιουργείται η τύρφη είναι πολυετής χρειάζεται να υπάρχει ένα πλάνο οικονομίας των πόρων. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν χώρες που με διατάγματα έχουν απαγορεύσει την συλλογή της τύρφης. Στην Ευρώπη η τύρφη συλλέγεται κυρίως από τις εξής περιοχές: Ιρλανδία, Σκανδιναβική χερσόνησο (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία), Βαλτικά κράτη (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), Ρωσία, Πολωνία και Βόρεια Γερμανία. Η συλλογή της τύρφης όμως δεν μπορεί να είναι συνεχής και κάθε τόσο δημιουργούνται ελλείψεις και αναστάτωση στο περιβάλλον, καθώς όταν δεν υπολογίζεται η βιωσιμότητα ενός βαλτότοπου, η περιοχή κλονίζεται με αφανισμό ειδών και αποσταθεροποίηση των οικοσυστημάτων. Συγκεκριμένα, η Πολωνία και η Εσθονία προσπαθούν να βρουν πόρους για την αποκατάσταση των τυρφώνων τους.

Στις ΗΠΑ η πλειονότητα της τύρφης εισάγεται από τον Καναδά, όπου έχουν τεράστιες εκτάσεις με τυρφώνες και ένα άριστο πλάνο εξοικονόμησης των πόρων. Μάλιστα, στον Καναδά έχουν τόσο τεράστιες εκτάσεις τυρφώνων, ώστε η Καναδική Οργάνωση Σφάγνου και Τύρφης (Canadian Sphagnum Peat Moss Association) αναφέρει ότι το 86% των τυρφώνων του Καναδά είναι ανέγγιχτο. Και συλλέγουν πάρα πολύ τύρφη κάθε χρόνο (από τη στιγμή που είναι σε θέση να εξάγουν και στις ΗΠΑ). Το πλάνο αποκατάστασης είναι τόσο οργανωμένο εκεί, ώστε καλλιεργούν 70% περισσότερο σφάγνο από αυτό που συλλέγεται κάθε χρόνο. Ο Καναδάς λοιπόν, ίσως είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες η τύρφη αποτελεί μια αειφόρο επιλογή.

κατανομή τυρφώνων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στο χάρτη βλέπουμε την κατανομή τυρφώνων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με λεπτομέρειες για την Εσθονία και την Πολωνία (δεδομένα: Global Peatland Database (GPD) στο Greifswald Mire Centre, 2017;  χάρτης από:  C. Tegetmeyer)

Έπειτα είναι και το άλλο θέμα. Όλα αυτά τα φυτά που φύονται στα βαλτοτόπια απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και καθώς πεθαίνουν και κινούνται προς τα κατώτερα στρώματα και γίνονται τύρφη, όλο αυτό το διοξείδιο παρακρατείται και εγκλωβίζεται στην τύρφη. Αυτό ονομάζεται δέσμευση του άνθρακα. Και μιλάμε για πολύ διοξείδιο, παγκοσμίως. Όταν συλλέγουμε την τύρφη και την χρησιμοποιούμε απελευθερώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και αυτό είναι πιθανόν ότι συμβάλλει με τη σειρά του στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μιλάμε για πολλά λίτρα τύρφη, που διακινείται σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά δεν ξεκινάει ωστόσο από την χρήση της τύρφης στην κηπουρική. Εάν η κοινωνία επιθυμεί να μειώσει τη χρήση τύρφης, οι προσπάθειές της πρέπει να επικεντρωθούν στη γεωργία και τη δασοκομία, η κηπουρική χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1% της ετήσιας συγκομιδής τύρφης.

Είδαμε λοιπόν τις όποιες επιπτώσεις της τύρφης στο περιβάλλον Στην επόμενη σελίδα θα δούμε το αντίστοιχο για τις ίνες καρύδας και τα παράγωγα αυτής.

← Σελίδα 1                               Σελίδα 3 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου