Μιλάμε συνεπώς για φτωχούς ανθρώπους, που δουλεύουν για το μεροκάματο σε εργοστάσια επεξεργασίας του φλοιού της καρύδας και των παραγώγων αυτής. Και κάποιες από αυτές τις ίνες καρύδας είναι πολύ μικρές, κάποιες είναι μικροσκοπικά σωματίδια όπως η σκόνη και αιωρούνται παντού στον αέρα, στους χώρους εργασίας αυτών των ανθρώπων. Ως επακόλουθο, αυτό δύναται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιες από αυτές τις κοινότητες, καθώς έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά με ασθένεια των πνευμόνων και αλλεργίες. Μια μελέτη σχετικά με αυτό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι επεξεργασία του φλοιού καρύδας και των παραγώγων αυτής προκαλούν κοκκώδη ρινοβρογχική αλλεργία και ανωμαλίες της πνευμονικής λειτουργίας». Όλο αυτό λοιπόν δεν μοιάζει και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, έτσι δεν είναι;
Η ηλικιωμένη κυρία στη φωτογραφία είναι 84 ετών και είναι τυφλή και στα δύο μάτια. Δεν έχει δει τίποτα τα τελευταία 5 χρόνια. Η οικογένεια είναι πολύ φτωχή για να παρέχει συνεχές καθαρό νερό και έτσι συχνά πρέπει να βασίζεται στο χημικά μολυσμένο νερό των ποταμών από το Δέλτα του Μεκόνγκ (Βιετνάμ) - με αποτέλεσμα πολλαπλές παθήσεις από ιούς του στομάχου, πονοκεφάλους και δερματικά εξανθήματα. Photo credits: Luc Forsyth.
Τι είναι βιωσιμότητα;
Ας δούμε έναν βασικό ορισμό για τη βιωσιμότητα: «Βιωσιμότητα (ή αειφορία) είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης (που δαπανήθηκε για να επιτευχθεί η παραγωγή).»
Σύμφωνα με αυτό λοιπόν και με τα όσα μάθαμε από αυτό το άρθρο για τις ίνες καρύδας και την τύρφη, κανένα από τα δύο υλικά δεν μπορεί απόλυτα να θεωρηθεί βιώσιμο ή απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον. Καταλήγουμε λοιπόν σε αυτό που προκαλεί τη λιγότερη βλάβη στο οικοσύστημα και στους ανθρώπους.
Αντί επιλόγου
Τι είναι καλύτερο λοιπόν, ίνες καρύδας (coco coir) ή τύρφη (peat); Η απάντηση δεν μοιάζει να είναι τόσο εύκολη. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώθηκαν όλες οι πληροφορίες με τα υπέρ και τα κατά και των δυο αυτών υποστρωμάτων. Ταξιδέψαμε νοητά από άκρο σε άκρο του πλανήτη ακολουθώντας την προέλευση και επεξεργασία αυτών των δύο υποστρωμάτων για φυτά. Απομένει λοιπόν στον καθένα που διαβάζει αυτό το άρθρο να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις και να αποφασίσει σύμφωνα με την κρίση του.
Πηγές
New Leaf Practice: Coir: A Sustainability Assessment [PDF] | Environmental Science: What is Sustainability | Ethical Consumer: Spotlight on Coir Pith | JAPI: Abnormalities Among Coir Workers of Alappuzha [PDF] | Life Cycle Assessment of Horticultural Media [PDF] | Utah State University: A Comparison of Coconut Coir and Sphagnum Peat as Soil-less Media Components for Plant Growth [PDF] | RHP: Peat | Fine Gardening: The Four Things You Need to Know About Soil pH | Tetra Chemicals: The Importance of Calcium in Plants | BFN: Peatlands in the EU Regulatory Environment [PDF] | Βικιπαίδεια: Βιωσιμότητα | Looking Back on the Mekong Delta by Luc Forsyth
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου