⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

28 Νοεμβρίου 2018

Euphorbia obesa [Ευφορβία η εύσαρκη]

Κοινή ονομασία: baseball plant, sea urchin, φυτό μπάλα του μπάσκετ, φυτό αχινός [1]
Διώνυμο: Euphorbia obesa, Ευφορβία η εύσαρκη [2, 3]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: Euphorbia cucumerina, Euphorbia obesa subsp. symmetrica, Euphorbia symmetrica [2]
cv.: –

ενημέρωση: 24 Οκτωβρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181127-01-06
Euphorbia obesa, Ευφορβία η εύσαρκη, παχύφυτο
Euphorbia obesa [Ευφορβία η εύσαρκη]

Προέλευση και Οικότοπος[2]

Η Euphorbia obesa είναι ένας κάκτος στην οικογένεια των Ευφορβιοειδών (Euphorbiaceae) και απαντά στις Επαρχίες του Ακρωτηρίου στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

Κατάσταση διατήρησης[4]
Η Euphorbia obesa συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα II της σύμβασης CITES –  η ζώνη εμπορίου είναι ελεγχόμενη σε παγκόσμια κλίμακα ούτως ώστε να αποφευχθεί ασυμβίβαστη χρήση σε σχέση με την επιβίωση του είδους.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: 20 εκ.έως 30 εκ. καθ’ ύψος και 9 έως 10 εκ. κατά πλάτος.
Τοξικότητα: Ο γαλακτώδης χυμός ή αλλιώς λατέξ των φυτών του γένους Euphorbia είναι εξαιρετικά τοξικός και ερεθιστικός για το δέρμα και τα μάτια. Το λατέξ των φυτών Euphorbia περιέχει έναν διτερπενοειδή διεστέρα ο οποίος εμφανίζει αντινεοπλασματική δράση σε τρωκτικά. Οι άνθρωποι που χειρίζονται τα φυτά Euphorbia πρέπει να φορούν προστατευτικά ματιών[5].
Ανθοφορία: αυτή η Euphorbia είναι αμφίφυλλη, με τα μικρά, γκριζοπράσινα κυάθια να είναι όλα αρσενικά σε κάποια φυτά, ή όλα θηλυκά σε άλλα. Ως εκ τούτου απαιτείται η διασταυρωτή επικονίαση μεταξύ αρσενικού και θηλυκού φυτού για την παραγωγή σπόρων. Η επικονίαση γίνεται συνήθως από έντομα. Όλες οι Ευφορβίες έχουν μια πολύπλοκη φυτική διάταξη που ονομάζεται κυάθιο και αυτή αποτελεί το σύνολο της ταξιανθίας. Ένα κυάθιο περιέχει πολλά αρκετά ελαττωμένα αρσενικά άνθη ή ένα μόνο θηλυκό άνθος. Στην Euphorbia obesa, τα κυάθια εμφανίζονται το καλοκαίρι, από «κυκλικούς οφθαλμούς ανθοφορίας», που βρίσκονται κατά μήκος των κορυφών, κοντά στο αναπτυσσόμενο άκρο, στο στέλεχος. Η ανθοφορία σε ένα νεαρό φυτό εμφανίζεται έπειτα από πέντε με οκτώ χρόνια.
Άρωμα: τα μικροσκοπικά άνθη αναδύουν ένα απαλό άρωμα.
Θερμοκρασία: δωματίου (~20°C) και υψηλότερη· το χειμώνα μπορεί να αντέξει μέχρι και -5°C (έως και -10°C εάν οι ρίζες κρατούνται στεγνές). Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.
Φως: χρειάζεται ήλιο, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.
Υγρασία: 20% – 40%
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πορώδες, καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα υποστρώματος. Μια αναλογία από: 2 μέρη χώμα για κάκτους, 1 μέρος άμμο, 1 μέρος περλίτη και 1 μέρος λεπτόκοκκο χαλίκι κρίνεται κατάλληλη ως μείγμα υποστρώματος γι’ αυτό το φυτό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: χρειάζεται μέτριο πότισμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι). Αυτό μπορεί να γίνει σε εβδομαδιαία βάση ή δύο φορές/εβδομάδα σε συνθήκες καύσωνα. Αφήνουμε ωστόσο το υπόστρωμα να στεγνώσει πλήρως ανάμεσα στα ποτίσματα. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά θα δείξουν μια υγιή ανάπτυξη. Μόλις αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία τον Οκτώβριο, διατηρούμε το φυτό σχετικά στεγνό και αργότερα το χειμώνα αυστηρώς στεγνό, και καθ 'όλη τη διάρκεια της χειμερινής ανάπαυσης, μιας και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε τυχόν υπερβολές υγρασίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σήψη.
Λίπανση: χρειάζεται λίπανση με κάποιο λίπασμα με αυξημένο το κάλλιο, μια φορά στην αρχή και μια στο τέλος της άνοιξης.
Πολλαπλασιασμός: (1)με σπόρους· (2) με παράφυτα που αναπτύσσονται από το κεντρικό φυτό.


Δυνητικά προβλήματα: ένα συχνό πρόβλημα είναι το υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σήψη, σε αυτό τον εξαιρετικά ευαίσθητο σε θέματα σήψης κάκτο. Για λύσεις ως προς αυτό, υπάρχει και το άρθρο: Σήψη στα Παχύφυτα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

Η Euphorbia obesa είναι ένα παχύφυτο που αναπτύσσεται αργά και ζει για πολλά χρόνια.


Φωτογραφίες και Ιστορικό


^ 27 Νοεμβρίου 2018: μία μικρούλα Euphorbia obesa κατέφθασε σήμερα.




Παραπομπές
1. eol: Euphorbia obesa
2. POWO: Euphorbia obesa
3. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε Euphorbia και obesa.
4. tropicos: Euphorbia obesa
5. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter E
φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες, Euphorbia obesa, Ευφορβία η εύσαρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου