⚠️ σε αυτό το ιστολόγιο διαβάζεις ξεκούραστα, δίχως παράθυρα να πετάγονται αριστερά/δεξιά, ⛔δίχως διαφημίσεις.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να διαβάσεις αυτό το μήνυμα.

25 Οκτωβρίου 2018

Crassula muscosa f. variegata [Κρασούλα η βρυώδης μορφή πανασέ]

Κοινή ονομασία:  rattail crassula, watch chain, lizard's tail, zipper plant, princess pine
Διώνυμο: Crassula muscosa f. variegata, Κρασούλα η βρυώδης μορφή πανασέ [1, 2]
Βασιώνυμο:
Συνώνυμα: Combesia muscosa, Combesia muscosa var. acuminata, Combesia muscosa var. anguina, Combesia muscosa var. fragilis, Combesia muscosa var. fulva, Combesia muscosa var. littoralis, Combesia muscosa var. obtusifolia, Combesia muscosa var. pseudolycopodioides, Combesia muscosa var. purpusii, Combesia muscosa var. variegata, Crassula anguina, Crassula imbricata, Crassula littoralis, Crassula lycioides, Crassula lycopodioides, Crassula muscosa f. pseudolycopodioides, Crassula pseudolycopodioides, Sedum lycopodiodes, Sedum muscosum, Tetraphyle littoralis, Tetraphyle lycopodioides, Tetraphyle muscosa [1]
f.: variegata | πανασέ
Υποειδικά είδη: πέντε υποειδικά είδη έχουν καταγραφεί [1, 3]:
  • Crassula muscosa var. obtusifolia (Harv.) G.D.Rowley
  • Crassula muscosa var. parvula (Eckl. & Zeyh.) Toelken
  • Crassula muscosa var. polpodacea (Harv.) G.D.Rowley
  • Crassula muscosa var. rigida Toelken
  • Crassula muscosa var. sinuata Toelken


ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2019
κωδικός συλλογής: 181101-01
Crassula muscosa f. variegata, Κρασούλα η βρυώδης μορφή πανασέ, κράσουλα, κρασουλα, κρασσούλα, κράσσουλα, κρασσουλα
Crassula muscosa f. variegata [Κρασούλα η βρυώδης μορφή πανασέ]

Προέλευση και Οικότοπος[1]

Η Crassula muscosa f. variegata είναι ένα παχύφυτο στην οικογένεια των Κρασσουλοειδών (Crassulaceae), με τύπο ανάπτυξης ως εδαφοκαλυπτική πόα (forb).

Γεωγραφική κατανομή[1]
Ενδημικό στις περιοχές: Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης· Επαρχίες του Ακρωτηρίου στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής· Ναμίμπια.

Εισήχθη στις περιοχές: Γαλλία· Ιταλία· Κανάρια Νησιά· Κορσική.


Πληροφορίες καλλιέργειας

Μέγιστη ανάπτυξη: μια Κρασούλα νάνος με ύψος 10 εκ. έως 40 εκ.
Τοξικότητα: έχουν αναφερθεί περιστατικά χαμηλής τοξικότητας, ωστόσο ήταν ασαφές ποιος τοξικός παράγοντας ευθύνεται για την τοξικότητα, όταν αυτή εμφανίζεται[4]
Ανθοφορία: ανθίζει το καλοκαίρι συνεχόμενα έως τέλη φθινοπώρου, με μικροσκοπικά άνθη μεγέθους 2 με 3 χιλ. περίπου, σε αστεροειδές σχήμα και σε κιτρινοπράσινο έως καφέ χρώμα.
Άρωμα: τα άνθη ενδέχεται να αναδύουν μια ανεπαίσθητη οσμή μούχλας. Σε καλλιέργεια ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου ενδέχεται η οσμή να είναι σημαντικά εξασθενημένη ή να μην αναδύεται καθόλου άρωμα.
Θερμοκρασία: δωματίου (~20℃) και υψηλότερη. Μπορεί να αντέξει μέχρι και -5℃ αλλά όχι για πολλές μέρες συνεχόμενα και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι εκτεθειμένη σε βροχόπτωση και παγετό. Σε γενικές γραμμές η ελάχιστη ανεκτή θερμοκρασία είναι 5℃. Για περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα κατά την περίοδο του χειμώνα βλέπε και το άρθρο: Παχύφυτα: φροντίδα το χειμώνα.  Καθώς και τους πίνακες με τις Ζώνες Ανθεκτικότητας.
Φως: την άνοιξη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο η Crassula muscosa f. variegata ευνοείται από πρωινό και απογευματινό ηλιόφως με κάποια προστασία από τον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το φυτό ευνοείται από πλήρη έκθεση στο φως του ήλιου, αλλά θα τα πάει καλά και σε μια φωτεινή τοποθεσία με έμμεσο φως. Ωστόσο, το πρωινό φως του ήλιου είναι απαραίτητο για να κρατήσει το φυτό τα χρώματά του αλλά και για να ανθοφορήσει επιτυχώς το καλοκαίρι. Όταν το φυτό διατηρείται σε κάποια τοποθεσία με λιγότερο φως, είναι πολύ πιθανό ότι θα χάσει την ποικιλοχρωμία του. Για περισσότερα βλέπε και το σχετικό άρθρο: Πανασέ φύλλωμα - Ποικιλοχρωμία, Πολυχρωμία - Variegation στα φυτά.
Υγρασία: χαμηλή έως μέση
Υπόστρωμα: χρειάζεται ένα πλούσιο, πορώδες, καλά αποστραγγισμένο μείγμα υποστρώματος από χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και κάποιο ορυκτό πορώδες υλικό που ευνοεί τον επαρκή αερισμό. Για περισσότερα βλέπε και το άρθρο: Χώμα για Παχύφυτα.
Πότισμα: μέσο έως λιγότερο πότισμα· αφήνουμε το υπόστρωμα να στεγνώσει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Όπως και να έχει, το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Λίπανση: η Crassula muscosa f. variegata ευνοείται από λίπανση κάθε μήνα από μέσα άνοιξης έως μέσα καλοκαιριού με ένα ειδικό λίπασμα για κάκτους και παχύφυτα, με αυξημένο το κάλλιο (9–9–26). Λιπαίνουμε με τη μισή ενδεικνυόμενη δόση.
Πολλαπλασιασμός: (1) με διαίρεση των μεγαλύτερων συστάδων, καθώς το φυτό αναπτύσσεται· (2) με σπόρους - οι οποίοι είναι αδιόρατοι, σαν κόκκοι άμμου - τους οποίους σπέρνουμε το φθινόπωρο.


Δυνητικά προβλήματα: Η Crassula muscosa f. variegata, όπως και όλες οι Crassula, είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ψευδόκοκκο. Εάν έχουμε μόλις παραλάβει κάποιο φυτό από άγνωστη πηγή, χρειάζεται να το διατηρήσουμε στην απομόνωση μακριά από άλλα φυτά και σε θερμοκρασία δωματίου (~20℃) εξετάζοντας κάθε τόσο εξονυχιστικά για σημάδια εμφάνισης του εν λόγω παράσιτου. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, διότι εάν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ο ψευδόκοκκος πέφτει σε χειμερία νάρκη για όσο διάστημα το φυτό παραμείνει σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να παραμείνει σε χειμέρια νάρκη για χρόνια. Ο ψευδόκοκκος δεν μεταδίδεται εύκολα από εξωτερικό χώρο, δεν είναι πιθανό δηλαδή να εισέλθει από ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο, τα σπανίως εμφανιζόμενα αρσενικά άτομα έχουν φτερά και πετούν, οπότε καλό είναι να παίρνουμε τα μέτρα μας.


Αναλυτικότερες πληροφορίες

περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα και περιποίηση θα προστεθούν εν καιρώ.


Φωτογραφίες και Ιστορικό

φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα προστεθούν εν καιρώ.




Παραπομπές
1. POWO: Crassula muscosa
2. Για τη μεταγραφή του διώνυμου στα ελληνικά βλέπε: Crassulamuscosa, variegata.
3. Βοτανική ορολογία: υποειδικό
4. Λίστα με τα ασφαλή και τοξικά φυτά - Letter C
Crassula muscosa f. variegata, Κρασούλα η βρυώδης μορφή πανασέ, φροντίδα, περιποίηση, πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου